Skip to main content
The largest online newspaper archive

Kansasky Pokrok from Wilson, Kansas • 6

Publication:
Kansasky Pokroki
Location:
Wilson, Kansas
Issue Date:
Page:
6
Extracted Article Text (OCR)

Strana 6 I'OKROK, DNE 24. tfXOUA 1915. Zase ui hral si puskoul ne- filch pozcmku, vStsiiu dilem ziteml I I deli 17. m. m.

rano pohraval si a psenici osetych. -Tim jest setba 32-lety zenaty kocl Frant. Bafik, anicena. Za dnesni situaco zname- CESKYCH VLASTI THE zamestnany na velkostatku Ka- na to velmi mnoho. Clin no pozom- cerove Plzne, nabitou pufikou ky zaseji jara, tot' vazna otiizka.

ili tak neopatrne, ze rana vyfila a ce- rotoze puda neni zmrzla, voda ly naboj vjel Bafikovi do prsou. Pt' vetSinou odplavi a jest obava, zeny rodicky 1000 nezamSst Tezce zraneny dopravcn byl do ze si hvarcava vyliime nove feci-inestske ncmocnice Plzni. StS. Tezko ici, zda vina je na Spa- MERCHANTS NATIONAL BANK OF OMAHA, NEB. UNITED STATES DEPOSITORY Capital $500,000.00.

Surplus and profit, $700.00.00. nanym zeimm Ceskym 1000 Jarni nosel ze severniho boiistS. uPrve braze, ci zda jde vis Ceske obci sokolske pfispSvek pro maj6r. Bylo by zaliodno vec fad- ranene vojiny neb na jine nutne Ohnestrujce Vaclav Dubeu, pol houfnic. pluk c.

delbytra II. (pol ng vysetf iti. Strze pusobi zdrcuji- potfeby 1000 K. Americky klu ceskych dam tirato zna6nym da cim dojmem na obyvatelstvo, ktere nebude miti ani sil na spiivu posta 79) poslal 23. m.

m. ze se rem svym nanovo osved5il, jak zi Umrti. patek, 22. m. m.

ze-nifel Plzni ve vSku 81 r. by v. feditel inestske Skoly p. Fr. Oastek, mui, jehoz jmeno je spojeno roz-vojem ceskeho Skolstvi Tlzni ne-rozluene.

Plzni pusolril od ro-ku 186: riejprve jako ucitel, po-zdejt jako feditel byv. inestske, ny statni ceske realue Skoly. made feditele potrval az do r. 1891, kdy odesei na odpoci-nek'. Frantisek Ctlstek vychoval ceske Plzni fadu inteligentu a pu-sobil i mimo ustav, jeho fizeni verniho bojiste red.

Venkova hraze, am nedostane subvence." stal vercn myslence sveho nezapo- Praze motyla pavi oko, jejz pfi obeli flzce za krasneho slunecueho meiiutehit'ho zakladatele Vsadila 5-leteho hocha do vyto. Jubilea. Due 22. m. m.

dovr dne chytil poletujiciho nad sne pene pece. obci vesce Cisafova Tachova Anna Lcnaisova, chy- si I padesaty rok sveho zivota hem. Zasilatel podotknul, ze je mistech, kde meska, pocasi jako TliDr. Antonin Podlaha, kauovnik stala se peci chleb a proto vytape- The Merchants National Banka otevrela spofltelnf oddelenf a bude platiti na uloiene penfze 3 procenta uroku ro6ne Chceme mi obchodovat vzdy verne metropolitni kapitoly la venku stojici pec. Nedaleko jara.

dinak vsak moiyiu tarn ne- sv. Vita Praze. Je tez literar ni leda pry tech kovovych, kte- si deti a hazely snehovymi svereny, uuchu narodne-kultur- lie einnym. bva pojeunanx ulozi koulemi na Lenaisovou, co2 tuto ll neustale vzduchem poletuji, ne do "Casopisu Musea kral. Ceske nim.

Zahfebe 22. m. m. ze- tak popudilo, ze detem pohrozila 4- 2- 4 4- 4- 4 4 souce zkazu. "Ceskeho lidu mfel chorvatsky politik a spiso hozennn do pece.

Mezitim co de- Vzacne stafi. Pojestedi "Vestniku Ceske Akademie" vatel aclvokat ur. Ivan Kuzic ve ti braly pohruzku jako zert a da- sade Dol. Pasekach, obec Rozsta "Casopisu Matice Moravske" a veku t6 let. Byl drive vudcera zenu skadlily, uchopila Lenai- 2775 ni, zemfel min.

dnech vymenkaf, statopravni oposice. unra ir inn In i Lr II irti I (on nu 7Cl I Je redaktorem "Pamatek archeo LUTHER DBAKE, FRANK T. HAMILTON, President. Vica-President. Husuv pomnik na Staromest-skera namesti dokoncen.

Po 24. veKU vi IUK.U. jfie uuiiuu lu logickych" a "Dedictvi sv. Jan- ku prave uplynuleho, stafceek ci zuacne vytopene pece vsadila. Na pokfik clilapce a ostatnich deti, chlapce sice vytahla, ale ubozak luuu f.

HAMILTON B. H. MEILE, Cashier. Ass't Cashier. C.

B. DUQDALE, Ass't Cashier. Dramaticky umelec Karel Zelensky, clen cinohry Na- lete cinnosti spolku dosazeno po sledni mety a pomnik Mistra Ja a vesele vsechnu polni praci dost zrucne vykonaval, ba i po rodniho divadla. rovnez dovrsil mel jiz vlasy a saty znaene oho- na dohotoven. prve schfizi vy- tahem jezdil a oral.

Stafi pouze due 2G. m. m. padesatku. Narodil fele.

Na smrt polekany chlapec, boru spolku 12. cervna 1890 vyda usobilo na jeho sluch, takze po- se 26. ledna 1865 Ostravicicich jehoz otec naleza se na jiznim bo- no bylo provolani ceskemu lidu slednich dvou nebo tfech letech i i i na Morave (vlastni jeho jmeno je hluchl. Vedl zivot stfidmy, nepH Vh, utr K. Drapal).

Vyucil se sazecstvi. Potom venoval se divadlu. prv 1 '111 1 v'-' vun uuviiv vtvka. vuuuui zadnych lihovych napoju a nekou dlouho polezi. Na surovou zenu il.

Pozor na zralt! ucineno bylo trestni oznameni. nich letech sve cinnosti divadla pusobil snad vsech cestujicich a od te doby pracovano soustav-ne, by pomnik pamatny den 6. cervence 1915 odhalen byti mohl. Mimo ciselovani jest veskera pra-ce spolkem pfedsevzata na pomni ku vykonana. Cely pomnik vy-zadovati bude nakladu as 520,000 korun, uhraditi dluzno jeste east- Medved Cechach.

Ve Stodul- Kdy budou nejstarsi domobran- ach Smichova dne 12. m. m. vy spolecnosti Cechach i na Morave. Po delsi pouti angazovan ci propusteni ze sluiby.

Ufedni rusen ze spanku, vybehl sedlaf r. Ilofejsi, ozbrojen puskou na yl Narodnimu divadlu. K. 2e- noviny videnske oznamuji Byl ucinen dotaz, jake pozitky nalezi dvur a spatfil psy, dorazejicx na cnsky je take literarne cinny. ku cca 50,000 korun.

Ac doby cnem domobraneckym gazistflin Skla na oCi pflpraToJeme die neJnovfiJSi methody. Ma-ta-U slaby zrak, neodkladej-te, bude to Jan kn VaSamn proepechu. BolenI Wavy, Eivrat od-stranl daato dobfe pfizpaso-ben6 brejle. Tisice lidi jsme nspokojill. Ceny mlrn6.

28-tf A. Cecha Oldrich Cecha, reglstrovanf 6eti optikov6 1248 So. 13. Street, Omaha akesi nezname mu zvife na stro- Vedle cele fady proslovu a bas- i i. i i jsou vazne, spoleha vybor pevne i i ntMio iiKmiHMi Tifiviiirivin ininn irn.

irifi JSiKtr ill a ni-eKvatiHii tips ni, jakoz en uivadeinnio a ne ze najdou se ctitele horliveho ob nPvSdR. erv zast.Vlil n. neckou sllizbou, jichz Se pouziva reckeho zivota, napsal nekolik di- hajce prav jazyka ceskeho, slav bot' zvife takove neznal. Druheho kro s.lu2bu f)2istfl'. jej.ic.h 1.,1.,1.

neho rektora university Karlovy, "Tazni ptticii dne zjisteno, ze jest to jeden ze tfi pomobranecka povinnost vyprsela hliivnfnh dmhrt malvnh trifl.lvMfl. P1' Prosmce 19U- Na dotaz ten se Mistra Jana Ilusa a pfispeji na "Teta "Po- dokonceni velkeho dila. Pfispev a siefi rodn "nhonovin eili kvn- oznamuje SteJng Jako raobi hadka Kryspinkovi" a j. ky mozno zaslati na adresu: To- Zvife muselo nekomu nichz nektere davany byly u- lisovanem vojsku neb zemske o-brane nastavii take domobrany, mas Rysanek, feditel, Praha prchnouti, nebot vlasti jeho jest. spechem take na Narodnim divad Mikulasska tr.

c. 16. Informace povolane do sluzby, propusteni ze Mexiko a Brasilie. lu. Take napsal nekolik librett, sluzby, oduvodnene vyprseiiim slu- a slozni listky zasle jednatel A Simonides, Praha Jama 8.

zeimena opere liozicn Vyznamenan dvemi stfibrnymi iiiuMHinnHiniunimniiiiKaKniBaE NEJSTAHS1 A NEJXEPSI MlSTO PRO SCHZET JEST zebni povinnosti jen na rozkaz Je medailemi. Najemce statku ve Vi- Nestor Sokolstva zemfel. Ko- ho Velicenstva cisafe. Dokud ta-kovy nejvyssi rozkaz nebude vy- senovicich Pfelouce, Vaclav IIu- Ze zapominajiciho a pfece tak lina dochazi smutna zprava, ze Fn. riAlinFRA kestaurajst a nacek, cetaf 3(J.

pesiho plnku, 1G uinwiiijiin dan, zflstanou vsechny osoby do- HOSTINEC. narodne duleziteho Slezska. Va. lecne udalosti zaujaly mysli ceske (1 1 savadnnn sluzebnnn nomerii a po CIsle 1306 Faxnam nlice. tarn due 26.

m. m. zemfel nejstar si Sokol, bratr Adolf Hajek, no-tar Kolinsky, ve stafi 90 roku byl poslednim pametni- ho naroda tak, ze skoro zaporae- znamenan. l'ise torn sve zene: "Mnoho nine tesi, ze tak praci Knez proti povercivosti. "Del- nuty dulezite mensinove organisa-ce a jejich ticha, naroda tak pro- Prava importovan4 piva na epu.

PLZENSKfi MeStfansWho Plzni Cechach. Hof jraunich Bavaria pivo. Pivo a ivetozname Fauat ziskalo rozs4hlou- reputaei. II ku prvnich pocatku telocviku 8 jste si pospisili. Biih jen dej ko nicky Dennik" pise: Ilakovni-ku Cechach vydal dekan tento Kavarna pro nafza tin na druh Dodlae.

nec jiz, abych Vami se sesel a iiaaicaHiiiniiBHiinjEaMuuiEaBziiKzacsanxxi spesna prace. Zejmena ceske Slezsko, jako vzdy, tak zvlaste dnesni pohnute dobe uslo skoro vseckv tv starosti. ktere nvni na projev: poslednim case se je- UnAr-onY, DniuSimi: Tnr.M co vx nasem meste zvlastm chorob- xiplng pozornosti ceske vefejnosti a ceske obetavosti. A pfece i ti ttt nsAti vp ohM ukaz se strany nevedomych a drzel isem 7. nrosince vvznamena- neuveoomeiycn ubozaku, nabozen- MStar SpoleHlive" ni za statecnost a to dve stfibrne skch to fanatiku.

Zasilaji se naU dobach nejprudsi vichfice valec-ne pracuje pro ceske dit a pro cesky lid na ohrozenem a narodne i Oechach, od sveho mladi horlivyin jeho podporovatelem a take az do nedavne doby einnym pestitelem. Zasluhy jeho Sokolstvu jsou ve-like, cemz svedci, ze mu byla udelena medaile "Ceske Obce ze byl cestnym clenem "Sokol jehoz byl dlouholetym nejprve nacelnikem, pak starostou a cestnym starostou "Sokolske zupy Po-hfeb jeho, ktereho sucastnilo se veskere Sokolstvo, byl konan patek 29. ledna 2. hodine odpo- medaile. velkou a iednu ma- rfizne adresy modlitbicky, jez tim ernion mSefm' Ar- adresat ma devetkrat opsati a za dulezitem Opavsku Matice Opav-ska.

nepravem ceskym narodem votni plat (renta) a to za velkou se jinym deviti osobara znamym 5 a za malou 7 50 tedy zasiau, jinaK pry uevaieno cine jej zapominana. Zbavena vsecn poa stihne zcela jiste nestesti. Kylo por a subvenci ujala se celeho zz 50 nal. mesicne. Hrdinna smrt ceskeho pilota.

by jiz veru na case, aby takovym mensinoveho skolstvi na pude O- Omazskt obh'bette pivo slataninam a pitomostem se ucini-la nfitrz a abv kazdv ie hodil nro- Pfed casern prosla novinami neo- pavske. Dnes vydrzuje Matice pavska dve vefejne obecne skoly bycejna pfihoda aviaticka, ktera ledni ze Sokolovny Kolinske. ste tarn, kam patfi. Trapne se do- WM. J.

SW0B0DA, malo-obchodnfk. Tel. Doug. 222 Drzkovicich a Vlast'ovickah, Jsou opery Smetanovy volny? udala se Pf emyslu. Pf emy.

slu vzletal rakousky aeroplan matefske skolky na Ilradci, Ponevadz posledni dobe ng kterych odbornych i dennich li- Jaktafi, Komarove, Neplachovi- ktery konal smele lety a nemohl byt sestfelen ani dostizen. iKo- stech uvef ejneny byly torn, zda- cich a ve Stitine. Pfispiva udr zeni dulezite mensinove mest'an- neene rusky setnik-pilot Andrije-vic se rozhodl, ze stuj co stuj zni- sluhovi cirkve osoba prosbou, a-by ji domg vykropil strasidlo. Neopsala tu modlitbicku a nesifi-la, ale devateho dne zacal ji stra-siti duch jejiho neboztika muze Mateje, dela pulnoci ohnive kru-hy a zouvak i kufr delaji ramus, li opery Bedf icha Smetany dnem 1. ledna 1915 pro provozovani na Leo-Glass-Andrccsen Hardware Go.

PBODlVl VELKEM tlaienfi, vyraben6 a lakovanfi plechove plech, ielezaj plech a kovovfi zboil. Osnatf drat hfebiky, nozifskfi zbozi, bicykly, itral. ne zbrane, a sportovng vieho druhu. 9th and Harney Streets. OMAHA, NEBRASKA.

ci rakousky aeroplan. Rozloucil se dopisem se svou rodinou, na ske skoly Jaktafi a ve Svinove. Ale i jinak stara se Matice Opav-ska lepsi zitfek ceske vetve na opavskem Slezsku. Drahy lide nas! Matice Opavska i dobach nejhorsich vykonava velkou, ti- psal posledni vuli, a kdyz objevil se nad Pfemyslem rakousky aero jakoby nich same fetezy strhly rusko-nemeckou bitvu se samymi plan, vyletel proti nemu a nej- prudsim letu se nim srazil. Oba srapnely.

Sancta siraplicitas Jos. Smola, dekan." chou praci ne pro sebe, ale pro Tvoji drobotinu, pro Tvoji lepsi budoucnost a pro tu tvrdou ce- aeroplany se sfitily a oba piloti i jevisti volnymi se staly, uvahy a zpravy, ktere si vzajemne odporo-valy, tudiz jsou to, aby vefej-nost nenabyla stavu veci sprav-ne informace, prohlasuji dedico-ve po mistru Bedfichu Smetano-vi, ze, na kolik se tyce oper, trva-ji na svych autorskych pravech, jmenovite na pravu provozovacim operam "Dalibora" a "Dve vdovy" textem ceskym, jakoz i ku vsem ostatnim operam eizojazycnym textem, ve kterein Tatinek pfisel vojny. Ilumori- cestujici rakouskeho pilota zahy- sticky obrazek sdeluje se jVIora- skou liroudu: Jmenem tech 500 vy Sousedka II. Zidenicieh, je- Joseph Bliss Son horaissiondrl zivym dobytkem. Uspakojlv prodej.

Rycfcle vyplaceni. SOUTH OMAHA. NEBR. ditek maticnich nasich skol, jme nem ceskeho Opavska a jeho lep jiz muz nedavno tez narukoval, rada si trosku sklepne Tuhle ta-jeste veceru odbehla jenoni si budoucnosti volame Tobe dobe tisng a nouze a prosime Tebe na slovicko vedle nebo pfes jed- nuli. Jak se nyni sdeluje, rakou-skyiupilotem byl IVantisek Mali-na Vrsovic, ktery pfed lety byl po svem 'odvedeni zafazen do vzduchoplaveckeho oddeleni a stal se velmi zrucnym pilotem.

Ctrnactilete devce muiskych satech. jedne minulych noci zadrzela olomoucka policie na namesti Frantiska Josefa podezfele-ho vyrostka a dopravila jej na upenlive; Nezapomeii Matice pavske, vzpomen na jeji velkou byly vydany a ze prava sva hajiti budou pfoti kazdemu, kdo by ja-kymkoliv zpfisobem do nich zasa-hoval. Dr. Karel Motejl, advo- no, domek nechala otevfeny. Deti hraly si nektere doma, nektere torn nynejsim.

jarnim pocasi vy- kulturni a narodni praci, pfLspej alespon nekolika Jialen jejim behly pfed domek. Jde okolo Vou- kat Praze, jako pravni zastupce saty reservista, zfejme velmi do- vsenarodnim a osvetovym uko-lum! Nedejte zahynouti a zanik-nouti tomu, co bylo vykonano fe nalozeny, a deti hned na ne straznici. Po kratkem vyslechu dedieu po mistru Bedfichu Sme tanovi. Krasny cin lidumilnosti. Za pfi Nejlepim mistem nsiupovani stavebniho dfivf, jest dfevafsk ohrada, Chicago Lumber ho "Tata! Tata nfisel vm'nv! ceskem Slezsku tezkou a tvrdou vyslo na jevo, ze se zde nejedna Cizi "tata" byl chapavy clovek 401etou praci Matice Opavske! hocha, nybrz pfestrojene dev cinou sveho vyroci zalozeni neza- hned detmi do chalupy, pohla- Smrt nasledkem podivneho le- ce, a to 14-letou jlarenku W.

pomenutelnym Vojtou Naprst-kem, zamyslel Americky klub dam dil, pomazlil se, pojedl co nase Olomouce. Udala, ze na nalehavou ceni. 41-lety nadenik Josef Svo-boda Bukove Bystfice n. prosbu jiste sve pfitelkyne pfe- uctit pamatku sveho zakladatele 49tf (zapijet uz nepotfeboval) a pak shodil svlekal se a na 14. a Uarcy Omaha, Nab.

CeSti prodavaJi Via vldy ochotnS a vzorni obslouil. strojila se za hocha, aby takto ne byl naruzive oddan piti kofalky a ac dobfe vedel, ze mu to neslou- napadne mohla stopovati jejiho vefejnou oslavou za ucasti a spo lupfisobeni vsecb. zenskych a fi-lantropiekych spolku. Vsak vaz- sup do postele. torn se sousedka rozpomnela na otevfenou cha- milence, jehoz vernosti pry pfi HriiflarrrBrartifi zi, nezantchal piti, ale jal se leci-ti tim, ze uzival arsenu.

miu. Iupu. Deti ui venku zvestuji ra- telkyne vazng pochybovala. Na- na doba nynejsi neni vhodna ke hodou zdrzela se dele na ulici a u- dnech pozil vetsi davku arsenu, dostnou novinu. Tata pfisel vojny! "Jezusmankote, a ja se to slavnostem; proto se Americky klub ceskych dam rozhodl uctit padla do rukou policie.

Je zaji tak ze i pfes lekafskou pomoc ne 1 lt 1 M. 1 fVt mave, ze dobrodruzBe devce, aby podafilo se vice Svobodu zachova- iam po Kieoeiacn: mien po- pamatku sveho jubilea lidumilny DOBRE pivo JEST ZNAMENITY LEK 5 aiva se ta hruza! A chlap ne a mi dary, hlavne detem, jichz nej- tomto prestrojem nevzbudilo pfi zivotu. Otrave podlehl. Poslouzil naposled braCkovi. podezfeni, dalo si ustfihnouti oba ne vylezt postele Konecne po-moci celeho sousedstva podafilo Na silnici Chebu do Matzelba- sve krasne pletence.

A to vie pry chu zmrzl noci IS. m. m. drate- ucmila Jen vuli pfitelkyni. Na se ji krotkeho valecnika vyexpe-dovati.

"Ybrsvunk' letel teprv policii tomu ovsem nevefili. nik. Rano nalel mrtvolu druhy za mm. Hraze Svarcavy na Morave se drotar, ktery nemeskal, nalozil FREMONT BREWING CO. FREMONT, NEBRASKA, vyrabi a lahvuje Plzensk pivo.

Co se tyce chuti a jakosti jest nejblizsi Soucastky tohoto piva, nejlepsi slad, delan nejlepsiho jemene nasem pivovafe a pravy cesky iatecky chmel jest pouzivin. Obaahnje 3 procenta Uha a jest doporucovano mnohymi lekafi. Chcete-li sob5 pochutnati objednejte sobe jedna bedna. rnrtveho kamarada na trakaf a do- vetsim pfitelem byl slechetny oj-ta Naprstek. Spolek daroval: Zemske komisi pro sirotky po pa-dlych ceskych vojinek 1000 yslovnym pramm, aby bylo ode-vzdano odbockam Zizkov, Vrso-Tice a KoSife po 200 "Ochra-ne" zanedbanych a opustenych direk 200 Filantropicke druii-ni 200 "Domovu" 50 "Za-chrani" 50 Ctulku pro chude protrhly.

Nosislavi se oznamu-je: nedeli dne 17. ledna zasa- vezl ho az pokraji policejniho Strye Briida mi krasn braabozr ai hla nas opet velika pohroma zivel- rayonu chebskeho, kde trakaf i mrtvolou nechal stati uprostfed emeno a kaotr Vondra tronut ta-kora potfebnje, Oba Json od aeb par Mt mil, al oblaikoa Van korm doromxal a oba dobf po-chodt Sm tf point? silniee a odesel. Mesto Cheb dalo ni. Na hranicich nemcickych pro-trhla se hraze Svarcavy, voda zaplavila nekolik set mir nejlep- zmrzleho pohfbiti..

Get access to Newspapers.com

  • The largest online newspaper archive
  • 300+ newspapers from the 1700's - 2000's
  • Millions of additional pages added every month

About Kansasky Pokrok Archive

Pages Available:
6,056
Years Available:
1910-1920