Skip to main content
The largest online newspaper archive

Kansasky Pokrok from Wilson, Kansas • 10

Publication:
Kansasky Pokroki
Location:
Wilson, Kansas
Issue Date:
Page:
10
Extracted Article Text (OCR)

POKROK, DNE 22. LEDNA 1913. Strana 6 nouskem. nepntomnosti matSi- Meilbek pfijimal 5esk6 krajany si hraly deti posteli se zdpal-kami. Nahle se vznala krabice, od nevSedni pozornosti a srdecnou nfimnosti, byl jim nejen neuraa I CESKYCH VLASTI Frank Syoboda, umlecky zavod P0MNIK0VY vnym, obetavm prflvodcera, ale i radcem.

Meilbek byl osobou ve niz chytla pefina a maly Franti-sek nebozak utrpl Setne popale- vsech smerech dokonalou. Kaz dy, kdo poznal tohoto muze bo- Smirovaiky budou pfece zaha-jeny. "Polit. blizka o-ficiosnim kruhiim, sdeluje: politickych kruzich se soudi, ze niny na dolni Sasti tSla. Na po-kfik deti pfisli sousede a oheii Cas uhasili, takze se podafilo ro-batko zachraniti.

Popaleny chla-pec byl zizkovskym zachrannym sborera dopraven do okresni ne-mocnice vinohradsko-zizkovske ZAhadn vozik. 44-lety delnik Frant. Fri5 zazil patek vecer zvlastni pfihodu: Setkal se na 2izkove dvema kamarfidy a ani nevl, jak se to stalo, najednou se ho chytl pekny rucni vozik, kte tak ntisledkem zbytecneho zakro- hatch vSdomostl a zkusenosti, u-covani ozbrojend moci a nasled- slechtil mysle, vlasteneckho kem provokativniho jednani poru- grdce, tento vzor pravho gentle-cika pes. pluku 5. 35.

Wegnera, mma, jistS choval jej ucte a ktery zpusobil krvavy vystup a yaznosti a nami jej oplace. Vzpo-jehoz jednanim dan prvni podnet minam dnes pfatelskSho vecera velikym boufim na ulicich pi- zazitho pfed lety na bfehu Tem-zeiiskych. Vojsko vyslo po 7. hod. ge, utulnem letohradku Meilbe-vecerni kasaren 35.

pes. pluku. kove Kew-u. Meilbek hostil ne-Ke kasarnam pfisli se zalozniky dfa pfatel prazskych a nymbur-se rozlouSit jejich pfibuzni, man- 8kych. Tehdy na rychlo uspofa- IMejvdtSf sklad pomnikO ve Spojanych Stitecb 1417 South 11 th Street Phone Dons.

3444 1215-25 So. 13th Str. Phone Doug. 1872 nemecko-ceske vyjednavani ob-bezprostfedne po Novem roce ob-noveno. Nedavne zpytovani amy-Sleni obou stran knizetem Thunem zjistilo obapolnou zasadni naklon-nost konferenci.

Pronaseji-li jeste namitky, jest to pouze taktickych diivodu. Ne-pfekvapilo by nas, kdyby zvest byla pravdiva. Tajnfistkafstvi a zelky, bratfi, otcove a ditky. Pru- na improvisovana, ceska akade- rym se uz dalo neco delati. Krat- ka porada vsech 3 mu2u vitanm vod sel klidng a jen tu a tam bylo mj jxz obohatily zvlaste recitaco na rozlouSenou volino vstfic vo- Nar.

divadla, pani Laudove. muze odnesena do marnice. Po to. nalezu rozhodla dalsim jeho toznosti usmrceodho muze se neupfimnost mlado-ceskS-agrarni sudu. Fric tahl vozik zizkovsky jakum "Slava" a "Na zdari" p0 bohate hostine, jiz Meilbek ja-Bylo to tklive a pfatelske rozlou- ko domaci pan pf edsedal, vzpome- certech vyplatilo Bubak vzal hul a zaSal do divek tfiskati jako do dfeva, takze jim zpusobil Set-n4 zraneni.

DSvSata volala po-moc a tak zahy se dostavila hlidka, ktera surovce zatkla. ako- nejednou uz postavily narod pfed mi ulicemi ke kolafi Fr, Loeblovi 1- iiwixiwzeny nosunsKV, noci nejnepfiznivejsi hotov skutek. A dome 2. 545 a tesil se na vyte" na patek probudil nezvykly sra- ceni, jake" se takovych pfipa- nul jsem zvucneho jmena, jemuz dech zhusta stava. Situace vsak se Meilbek ke cti ceskeho naroda stala se kritickou torn okamzi- technickera svet tesi.

Meilbek zek, kdyz tu nahle jej zastavi mot ve sklepe hostinskeho Karla Jstraznik a tazal se ho, kde vza I i -l rwt -1 -1 1 Tl 1 va a Honcova byly na zachranne stanici osetfeny a propusteny do Luhana, majitele hostince "Na harfe" Podebradov ulici ve Vy- ku, Kayz ve Drojnicae unci a se zauumai. vzpomenui i rany, za "Nevim odDovedel FriS i'oaeoraaove inae posiavny se tKiiveno ponnuu zapei pisen ivao na to poiici8ta' "Tak pojcTt mu. socanech. Ponevadz tusil trubka- proti xiau Ktery neaemoaisirovai, aomov muj a zapeu na to, se mnou. Povite nam to jindel' fe, vzal revolver a pospisil do skle- Pytle se soli na trati Dne 19.

kordony cetnictva a policie a pdpovedi na toast, slibil vratiti se nepfekvapilo by take Se-ske" politiky, jez dala minulych dnech Jihoslovanstvu poho-dlne platonicke "sympatie" 'politickych Nepfekvapilo by nas, kdyby take" otazce smi-rovaci dala narodu ceskemu hesla rovnopravnosti a Nemcum zbra-ne proti ni. Od teto politiky jsme pripraveni na vsechno." Jak chce posl. Pacher 6echy pan. Nemylil se. LupiSi uslysevse A Fri5 vozikem nastoupil cestu na" straznici.

Jeho kamaradi cas m. m. pred 9. hodinou vecerni by kdyz cetnictvo pocalo rozMneti raezi sve a maticce Praze traviti lo neznamymi pachateli vagonu pfibuzne' a pfatele zalozniku, kdy3 leta klidu a odpocinku. A dan blizici se kroky, postavili se na od-por, ale Luhan se nelekl.

zmizeli. Po majiteli vozika zaha 1122 nakladniho vlaku 6. 284 bodaky svymi a pazbami rucnic mu slibu pfed dvema lety dostal. jeno vysetfovanl. vyhozeno na traf mezi Bystficf a pocalo odhaneti manzelky zalozni- Vratil se srdci Cech, zel, ze pfi- uwpaaeny sdu.

Lne iz. m. nekolik ran revolveru a zlodje pfimel ustupu. Pachatel vysko-6ili otvorem na ulici a zmizeli ve ku a chtelo pruvodu obcanstva lis zahy nalezl zde klidu vecneho Voticemi 6 pytlii soli pro doby-tek. ZlodSji nemeli patrn asu prchl pro spatne zachazeni se zameziti dalsi postup vojskem.

Veda 16kafsk4 nedovedla strany pfedstaveneho setnika odnsti kofist a tak se stalo, ze Od toho okamziku doslo ke zmat- ti krcni chorobe a nas cetnl poddustojnik polniho delo nasledujici vlak nalezl tam pytle kum a poboufenf, ktere dosahlo Meilbek po mnohem utrpeni, za tme smerem Zizkovu, zanechavse na miste klobouk od firmy Rej-moo na Zizkove. Hostinsky ohle-dal ihned sklep a pfi torn zjistil stfeleceho pluku c. 26 Terezi a nalozii je do vagonu. Pachate- vrcnoiu, kdyz porucik vvegner po- nescetnycn pratel, vydechl ne, 27-lety Otto Roesler, rozeny byli nemile pfekvapeni, kdyz cal savli se rozhaneti a kdyz savli sobotu vecer slechetnou dusi. Te- Cesk Lipe a tamze pfislusny si pfisli pro kofist a niSeho tam ruce odhanel manzelky zalozni- lo zesnuleho bylo ku pfani po gum at v.

an vaucu u. cher, viidci dnes "sila" nemecke-ho svazu poslaneck6ho, byl dne 22. prosince vyvolem tomu, aby ve-die nekterych jeste jinych neme-ckych poslancuv zahajil cesky-mi poslanci jednani obnovu srai-fovacek. A tu jest ovsem na sna-de otazka, jak si pan posl. Pacher nekolik krvavych stop, takze ne-ktery zlodej byl postfelen.

Ke 3. Roesler byl patek pfistizen na nemalezli. ku a jejich pfibuzn6 od pruvodu. sledni vuli projevenmu 2itave Tento stav zpusobil, ze kordony spaleno. Posledni vule Meilbeka Podafena dvojice bratrti.

Jo- nadrazi na Krai. Vinohradech dopraven okresnimu doplnova cetnictva byly prorazeny, ze pfed byla jeho byte p. notafem drem, sef a Jan Bechyng Vrsovic byli zatceni dne 25. prosince, jezto cimu velitelstvi S. 28 Praze.

hodine ranni potkala zizkovska hlidka Taborske ulici dva muze. Jeden cas zmizel, druheho vsak straznici zadrzeli a odvedli na straznici, kde nem zjisten 27- timto pofadku postupujici voj- Stolbou pfitomnosti pfatel zes- Roesler, jenz po 5 dni nejedl, byl sko splynulo massach lidu a vse nuleho p. okesniho soudce Krou- jich byte nalezena byla feast zbozi ukradenSho minulych dnech hlady cely vysilen. Dluzno po to dohromady jako lavina hrnu- skSho a p. tov, Nejedlyho otevfe- dotknouti, ze a5 po 9 let jiz sloa ety delnik Karel Kukla cis.

582 ahudkafskem obchode Anny Si- pfedstavuje cesko-nemecky smir, jakou formulku hodla mu dati za podklad? Formulkou pane Pa-cherovou jest die vseho, aby byl cesky" zivel ze severu kralovstvi Ceskeho uplne vyhlazen, vystvan, zi. dosud trestan nebvl. lo se ulici az nadrazi. Tuto na. Mestske rade krdl.

mesta Pra situaci zpusobilo naprosto bezdii- hy odkazal dva tisice liber sterlim munkove ve Vrsovicich. Simiin- Pfepadeni krajana na Bust. Je- na ZizKove. Adyz pak byl-tazan, kde utrpel zraneni na krku, vy-mlouval se ma jakehosi Ungra kova, poskozena byla kradezi vodne zakroceni cetnictva a pro- ku (obnasi na 50,000 korun) den masich krajanu pan Jan 500 korun. Oba zatceni popiraji vokativni jednani porucika Weg- pfanim, "aby uroky tohoto ob Vohralik Hlinska je Horodku lbne, nimz se pry porval.

Lez ucast ina kradezi, pfiznali se vsak vypuzen racner podai te nera. Massy lidu zahndny byly na nosu kazdorocne venovala absol na velkostatku barona Steinheila ovsem mela kratk nohy. Za ne- to sve formulce pro nemecko-ce-sky smir sam doklad velmi ska- prostranstvi daleko pfed nadra- ventu inzenyrstvi na ceske' tech zim a i zde doslo move kritick6 nice neb techniky Curychu (na, dlouho hlasilo libenske komisaf- pomocnikem spravce a stal se beti lupicskeho utoku. Trochu po jinym mensim kradezim. ZatSe-ni bratfi byli dodani zemskemu trestnimu soudu.

Pfisemy Sin silene zeny. Rfize-na Trnkova, domovnice dom 5. stvi nocni stfelbu ve sklepe Luha nove ve Vysocanech a tak zahy zdeji vecer vysel ven, aby se pro- situaci. Lid nemohl ku pfedu, ani rodnosti ceskS) na studijni cesty zpet a proti sobe mel namifeny bo- do Anglie nebo Ameriky. Sto li-daky tetniku a vojenske pohoto- ber sterlinkfi odkazal prazskym vyslo na jevo, ze jeden pachate- sel.

chmelnici zpozoroval ja vysocanske vypravy byl naho. vosti. tomto shluku a nastale chudym, dalsi odkazy po 100 lib. mackanici spadla hlavy poruci- sterlinku venoval dvema nemoc- khosi cloveka, jenz se mu zdal byt podezfelym. Chteje se mu vyhnout, pfeskocil na druhou dou polapen.

Kukla byl dodan do vazby a po jeho spolecniku patra vysocanske cetnictvo. stranu pfikopu, ale neznamy ry- n.o. xcgiicio ti-iutc. pujcuuuu uiuim xioiiuyne a jinym uooro porueik Wegner rozehnal se ostfe cinnvm ucelflra. Ostatnf jmeni od redy, ne-li primo kficici tim vice techto dnech vanocnich Immu-nisoval poslednich dnech spolec-ne mosteckym poslancera Bernd-tem a nekterymi jinymi ve forme interpelace projev, kterym ne-mecti stvaci zatecti ve svem "Saa-zer Anzeigeru" vyzyvaji vsechno obcanstvo nemecke, zamestnava-tele a majitele domu pfedevsim, kazdeho ceskeho clove-ka prace a pristfesi.

Plnymi jmeny uvadi se tomto immuni- 405 Rudolfove ul. Holesovi-cich, kterou ve Stvrtek pfed 5. hodinou odpoledne, 57-leta, zena delnika Anna Samonova zachvatu silemstvi polila lihem a petrolejem a svickou zapalila, zemfela ve vse-obecne nemocnici na klinice pro kozni choroby, podlehnuvsi smr- chle nemu pfiskocil a kfikl ru- Nezdafena zamofska cesta pod- brousenou savli, sekl proti lidu a kazal svym pfibuznym stejny- pfi 'torn zranil sedlafskeho delnika mi 13 dily. Cest budiz pamatce J7' "Ruce vzhuru!" Pan Vo- vodnikova. tovarae firmy 'ai ul nuts, zpuzuruvav, iiiuamy ua- Steiningera, ktery, maje na leve zesnuleho des a spol.

ve Vrsovicich byl za-mestnan 17-lety obchodni pfiruci nice pfeseknute svalstvo, byl do Pfedak socialne-demokraticky Jin Ruebenstein Vrsovic. Pone telnym popaleninam. Mrtvola ne- praven do memocnice a die dobro-zdani lekafii bude tyz navzdy mr- vadz se neosvedcil, byl propusten Josef Sterner zemrel. Po trapn ge mu hnQut Tu pres dva roky tryajici dusevn, rf chorobe, zemrel byv. posl.

strany zakem." pfed tydnem ze zavodu. Rueben stein se rozhodl, ze bude hledati Cech poslancem ve Wirtem- socia lne-demokraticke, Josef Stei- leyfi iJ5 tit berku. stesti za mofem; chtel do Ameriky. Na cestu jest tfeba penez a st'astne zeny odnesena do ustavu pro soudni pitvu. Marna namaha zlodeje.

Poslu-hovacka Jos. Vcelakova pfistihla ve ctvrtek odpoledne byt klo-bouqnika Zacka c. ne-znameho muze, ktery spatfiv ze-nu, vyskocil oknem a prchl. Vce- dobyli socialni demokrati hlav ni Ceskosloyanskeho, ye veku 60 debral se okam2itg do UizU0. sovanem projevu 22.

pros, ve zmi-nenem "Anzeigeru" znovu oti-stenem, 53 rodin ceskych zaroven jich zamestnavateli i domacimi i poctem deti jejich, ceskou sko-lu A doklada, se tomto stvacskem projevu vyslo-vne, ze jsou Zatci jeste, jak vi-dno pry, nektefi domaci, ktefi se take pfi vylodeni se musi cizinec let. Zesnuly byl vyucen brusiS nich volbach pouze jedineho man rodecke nemocnice, kde se ukaza lo, ze obe kulky zasahly levou ru stvi skla a ac vychodil jen obec- datu. A mandat ten vyhral de vykazati urcitym obnosem. Ruebenstein si mnoho nelamal hlavu. Na firmu Waldes a spol.

padelal 3 nik Iloska, Cech. Co tomu fekne ku. Jedna prorazila dlan a dru matka Germanie? ha ranila prostfedni prst. Rana lakova zpusobila poplach a za zlo-dejem se hnal zastup lidi. Plavec Za zesnulym inienyrem J.

Meil neni (nebezpecna. Nedaleko mi Sysel jej pronasledoval az do Bu- nou skolu, pfece vlastni praci zahy se vysinul a letech devade-satych minuleho stoleti stal po-pfedi prazskeho delnictva. Vy-stoupil tovarny a pusobil jako redaktor "Socialniho Demokra-ta," pak plzenskeho "Hesla," DeKem. sobotu dne 21. prosince sta, kde p.

Vohralik byl pfepaden bencske, kde jej chytil a odevzdal 7. hodine vecerni skonal na Kr, nasel se rvolver, naboje a nekolik straznikovi. zatcenem muzi byl Vinohradech Jos. Meilbek. Zes oharku cigaret.

toho lze soudit smenky na 52,000 korun a ve ctvr-tek dopoledne telefonicky upozor-nil banku, ze firma Waldes a spol. posle si pro 52,000 K. Po-kladni bance ovsem nespechal vyfizenim vzkazu. Telefonicky se dotazal tovarne "Waldesove, zda firma posle do banky tfi smenky ve vysi 52,000 K. Odpoved znela zjisten 20-lety klempifsky pomoc- 1 iiTV tvv I auliv laixx vn.cii UClOl uuuu.

nuly narodil se r. 1850 morav skem Ilodonine, ceskou refilku na nestydi" (I) pfijiimati cinzi od ceskych najemcuv, ac jest pry atci dost najemcuv nemeckych. Pfimo se tu na pramyf stavi na pf. pan Kelbel, jenz ac rodily 2a-tecan, pfece pry tfi deti do ceske skoly posila, kozesnik Belina, pani Janeckova, jez posila vsechny deti do cesk skoly atd. Ven nimi i ostatnlmi ven prace i by- nik Frant.

Zaruba 2. 941 na Krai. Vinohradech. byte ZaSko- nepfivedlo na stopu nich volbach do fisske rady na za vstevoval Praze, techniku ab Pravdepodobno je, ze klade volebni opravy byl zvolen solvoval Curychu. Jako inzenyr je to jeden tech "chuliganu," ve vybral ze satniku ruzne veci za 360 korun a svazal je do ba- poslancem za okres kladensky.

kteH ge potloukajj okoU zaponne. Nyni bylo patrno, ze jde pusobil Londyne, kde nabyl bo hate prakse konstrukci zelez Na fisske rade jmenem svych ko liku, ktery" ovsem musil zanecha-ti byte. mesta Rovna a ohrozuji bezpecnost legu prednesl zname prohlaseni mS.f, podvodnika, ktery chtel lacino pfijiti znacnemu obnosu. Kdyz nych mostovych staveb, jiz ku cti tu, na ulici a mesta nimi. Tak oioiiuTioiiu out.

uciuumaiu ji a zvucnmu jmenu cesk techni Dva pohfesovani muii. Obchod nik vlasy Antonin Pilny a jeho eke vedy tak skvele dovedl uplat niti. Stavby, ktere vzbudily ob Cistd plef; se odpuldne dostavil do banky a pfedlozil smenky vyplate, byl nemile pfekvapen. Penez neob-drzel, zadrzel jej detektiv a odve- bratr, Vincenc Kalous ze Zubfi skmu statnimu pravu, jez tehdy uz spravne mohutny protest naroda vzbudilo. R.

1899 vstoupil do redakce videnskych "Delnickych Listu," jejiz vedeni pfevzal roku div celho sveta, jsou dumyslem Chrudime jsou pohfesovani od 12, a dilem tohoto vynikajiciho ce prosince. Dne 6. prosince odesli do sveta a dne 12. psali naposled bfvi dflkazem to na-zloutla, hrubfi, pihovata neb tra-dovitfi plet bfxi zfejmm dfika- dl do bezpecnostniho oddeleni. Pfi vyslechu se Ruebenstein pfi skeho techoiika! pfecetnych u- 1903.

Konecne r. 1905 stal se ta- vadime jen nadrazi 'monumen zem, ze bud1 jatra nebo ledvin; znal a byl dodan trestnimu sou- jemnikem Odboroveho Sdruzeni do rodne obce Velkych Popovic okres Vinohrady. Sdelovali talni budove bombaysk Indii, aneb zalndek dobre nepr torn pad a radime nzivati du do vazby. Tak se dostal pod Ceskoslovanskeho. ze jedou do CernSho Kostelce, kam vez misto do Ameriky.

Zkaien4 xnlidei. Synek komi- jeho velik dilo most pfes feku Key Natalu, konstrukci prvSho oceloveho mostu pfes veletok Gan- jim pfibuzni odeslali dopis restan void se timto krokem, jehoz celou brutalni surovost pomohl dovrsiti "smifovac" Pacher interpelaci, stejng uskocnou jako brutalni I Ovsem tim take' makave odhalil, co jemu a soudruhum jeho jest hlavjnim, ba jedinym ukolem smi-fovacek: uzavfiti cely sever cesky kazdemu obcanu ceskemu. Vyzva jest ovsem tim ohyzdnejsi, ze byla ucinena pfed samym Ste-drym vecerem kdo nahodou cetl snad nasi pfiloze vanocni povid-ku Jezisku mensinovych deti a pomyslil, ze tu bezi snad cito-vou fantasii, vidi aspon tircite-ho tohoto dokladu, ze skutecnost jest daleko horsi. Jsme vsak zvS-davi na to, najde-li se mezi ce- opilosti se podfezal. 43-letf nickeho mistra Samce a synek po-dommiho obchodnika Vildmara BylionoD krev ftstfefsmis (balicek 50c) Jiz vyrabl Emll 6ermk, lekrnik, 1266 So.

13th Street OMAHA, NEB. te, jenz vsak nebyl vyzvednut. Ponevadz se na svatky meli vrati ga Beudresu. Od r. 1880 puso delnik Josef Hatlak Michle cislo 354, otec 8 deti, jest nepolepsitel-nf alkoholik.

Co'vydela, propije Unhosti. oba veku 12 let, po del bil zvecnely LondynS jako vlad- ti domu a take veskere telegrafi si dobu vyhrflzkami donucovali nl poradnf inzenyr pro Jiznf Au ck dotazy zustaly bezvsledny a stejne stareho syna klempife stralii a Tasmanii. Meilbek by a pak fadi domacnosti. Minuleho tydne mel opet fadnou opici, Svobody, aby doma bral penize a muzem upfimne nadsenym pro vse jezto meli sebe 400 korun na pe-nezich, zda se, ze je stihlo nejake nestesti. Pilny jest 38-lety stihle kterou zakoncil hadkou se zenou jim je daval.

Hoch ten bal se ni- uslechtile a kraane. Se zivym za pjlitftl railwlj zi slratcEiOD ceiB I Kdyz mu manzelka cinila vytky, cemnych kluku a penize vskutku jmem sledoval cizine nas roz- postavy a Kalous 22-lety pro jim daval. Kdyz vec vysla na ie mach narodo-hospodafskf. rozvoj stfedni postavy a piny" obliceji. vzal bfitvu a podfezal se na krku.

2ena nejstarsi dcerou mu vyrva- vo, byli oba mladi nezvedenci ob- Po pohresovanych muzich patraji cesk6 literatury, zvlaste ale vfe-lou laskon Inul ku ceske hudbe a skymi politiky clovek, ktery bude bfitvu, takze se jen lehce zra zalovani okresniho sondu un- mwrnmrnmi (DfeTarfl tetik6 Uhory Omaze a ufady. miti jeste po tomto skutku tak nil. Po osetfeni pfevezen auto nosfskeho, lee osvobozeni. Pan zpevu. Ceska kolonie londynska Cyklista usmrcen vlakem.

Jak mobilem zachranne stanice do ne Svoboda odvolal se vyiSi instan malo hrdosti, aby zasednul smi-fovacimu stolu se stvacem, jenz nevaha volati, aby ceskemu clo- se nam velmi spolehliveho pra-mene sdeluje, doslo ve Stvrtek od- mocnice. South Omaz. nalezla nem vudce a dflstojne-ho representanta ceskeho zivlu, tak ze Meilbek pravem se ktera odsoudila oba pod poli- cejni dozor a ku pokarani. tech Sbity pro odminuty doprovod. poledne na trati Melnik-Vsetaty- veku vzali stfechu nad hlavou a ceskemu titulu "ceske'ho ionsula Barbora.

Honcova a Antonie Pfivory nestesti. jez si vyzada- to dnech byly pfitomnosti rodi-cii na est skem ufade unhosf- chleb od ust! Londyne." Ceskym umelcfim skova, delnice Bfevnova, tancily lo lidsky zivot. Kol 4. hodiny od-poledni jel po banketu zeleznicnim Plzenske demons trace. zale- skem obema udeleny pfisne dut- vccuuif viriuosum a maurum a na Stepana bostinci "na Zedni-cke" na Kozfm namesti Praze.

vsem nasim irajanfim. ktefi za od VSetat Melnikn neznamy cyklista. Nahle se pfihnal osobni studiem delsi dobu travili Lon Popaleny hosik. sobotu min. skoncene zabave nbiraly se PaJUUaf pntf inn Via JOS.

T. XAtTAX, TtSf Mtlf, UM ShUM. Obmba Vate. PfepIarI lbtkj. ptjOj, pr dej promajimlal atjtki.

M. M4Ni lit tydne dopoledne poodbehla ze vlak od Mebiika ke Vsetatum. domu Staromestskym namestim, kde se nim pfidrnzili obchodni zitosti plzenskych sobotnich demon straei podali cesti socialne-demokraticti poslanci Pik a ITa-berman fisske rade interpelaci, ve ktere lici vznik a prflbeh de-monstraci nasledovne: f'DoIIo-li Plzni demonstracim stalo se dyne, i tem, ktefi navsteve Lon-dyna jen na kratko zavitali, byl pravde slovanskym hostfim dfim Meilbekfir utulnem Kewu, neda- sveho bytu dome c. 57 Riegro-ve ulici na Ziikove zena delnika jimz byl cyklista zachycen a na miste usmrcen; kolo odletelo na sluhove Frantilek Bubak a Otakar Micka. Chteli je doprovoditi, ale banket.

Strojvfidce zastavil via Frantiika Capka a byte zane-chala starsi deti lletym Fa-1 leko Londyna, vzdy otevren! devgata odmftla. To se jim do zohavena mrtvola nesfastneho.

Get access to Newspapers.com

  • The largest online newspaper archive
  • 300+ newspapers from the 1700's - 2000's
  • Millions of additional pages added every month

About Kansasky Pokrok Archive

Pages Available:
6,056
Years Available:
1910-1920