Skip to main content
The largest online newspaper archive

Kansasky Pokrok from Wilson, Kansas • 12

Publication:
Kansasky Pokroki
Location:
Wilson, Kansas
Issue Date:
Page:
12
Extracted Article Text (OCR)

POKROK, DNK 31. imSINCK 1913. Strana 12 doktorovi, ktery nu If noznal ni svoji pa- dovedl pani Sesko-amerlckj pfehled. jj Zenska Hlidka ebyl pfekvapen tim, in 1 pan! jti ncpoznaia. jjonior po naiil jtj no.

DRA. PETRA HOBOK Minuly meslc 8tani 80 0 dpravt'nf ji do bytu. Minuly mesi CHICAGO. bvl detektiveia Krejcim zat5e nycli tCcli zvukii, ktcrg tak nco-bycejuymi lnysleiikami a obava-mi naplnily Martinovu zmotanou hlavu. Lc5 kdyz ucho tySi pfi lozil, jeho zdeseni jcstS se zvysi-lo.

Tot nebyly ji2 pouzo ncsou-visle a nesroztnniteln6 zvuky, ny-lr2 zcela jasny a zfetelny hovor dvou MrStihlupovi nSjak povg-domych hlasu. A toto bylo, co hovofily: On; IIal6l Jsi ty to (Dokonceni bo str. 9.) I'oiicista urouoizKy, kouhji-ei sluzbu obvodu 6. policejniho okrsku. nfil tfetl hodiiiS rano Josef Chladek, 3G roka stary nmwliintn TTliUi-oin hv nhzn nnvinnA UhUdal, 2e vvkladni okno klenot 1'" i e(.

MrStihlup jiz byl na polo piiy. "Kdyby vas tak zena videla, dceru Ruth. ZatykaS na Josefa mckeno oucnouu c. wo unmu- wav bvlo vvriznuto. roncisia podepsal jeho brutr Adolf, isla 3231 Harrison ul.

Vii vyslechu pronesla Senkyfka n5mu, nal6 Je le'kem, ktery obstal zkouSku vice nez stolete'ho Btaldho uil-vanf. Cist! krev, poslluje a osvSzuje celou soustavu tSlesuoa a dodava sflu a pruinost ilvotnfm ostrojom. Pflcraveno 2lstcn zdravi dodavaiiefch koFinkS tylln neotsahuje nideho nei jen co prospfva. pflpadech cbfipky reumatlsmu, nedubu ialudku, later a leivln Jako lek nema soti rovneho. Nelze bo kouplt Wkteaicb, vbri se Udem pKmo skrze arUUt-nf Jednatele.

Nenl-U jednatele ve vaiem eousedstvl, dopUte Jedlnfm vjr-bltelQm a DR. PETER FAHRNEY SONS CO, 19-25 So. HoyM CHICAGO. ILL. tam, ma rozkoSna Klarkof O-na: Ano, milacku! On: A je vajic vyprazdnenti cisky.

"Divira bylo zjisteno, ze Chladek piiliS se, ze se vas jestg drzf," dodava ten tvflj opilec ji2 doma, holubi- nvm pitim churavel a proto byl la. "Ja byti na jejfm mistS, dav poslan do bridewellske uemocni ce. kde nyni zeinfel. no bych uz sinaSIa nekoho jine Usmala so a odesla. Mrsti cko zlataf Ona: Nikohv.

A myslirn, ze dncs asi uz nepfijde, holoubku stfibrny. On: Mohu tedy tobg jestS na chvilku za-skocit. Nemam dnes sluzby a Frantisek J. Uhlir, bytera vydal se na obehuzku a nalezl me-zi dvSma budovami ukryvajiciho se niuze, jehoz dopravil na stani-ei. l'fi prohlidee nalezeno bylo muze tesafsk kladivo i strojek feztinf skla.

Muz zatfien byl na obzalobu prozatim co podezfela o-soba. Pfi zapisu udal, ze jmenuje se Josef Mares a jest zamestnanim delnlk. Skokem kozoveho zelez-nicniho mostu 53 stop vysokeho hlun vypoulil svoje o5i co jste povidalat" vy clsle 1708 zap. 17. ulice, mel minu lou sobotu na Kcdzie ave.

a 17. lici vafciou nehodu. UhHf jo roz blabolil. "I nicl" odsekla en tolik se mi styska po tobi5, ma kyfka. "Jenom jsem minila, 2c pfenejmilej.si.

Ona: Pfijd', jen abyste uz sel." "A to si pfijj, mfij drahy. Je mg te- a dim ieste iednU!" rozlo- nln a i'itnln2 nmliiwlrv Ttinfprf. darn jeste jednu!" rozlo plo a utulng, podusky matefi vazecem kvasnic pro firmu Lyon Yeast Co. Jel lehkym krytym je cas zrovna vozikem jizne po Kedzie ave. a pf 24.

ulici vrazil do voziku kvas bil se Mrstihlup. Nalili mu tedy douskou jsem navongla. Uvafim zachranil si ondy zivot krajan znova a on zustal jestg chvilecku nicemi autoraobil a zvratil jej. eaje a budeme veseli. On: A coz jestli se Martin pfece jen do- Josef Dolezal, 27 rokfl stary.

Je dilovedoueim yardech Cleveland Pak ale svedomi pfece jen se UhHf bvl poranen na leva noze nSm probudilo. Zvedl se tedy mu vratif Ona: Co na torn, at' Furnace na upati Clark ave vuz rozbit a kvasnice rozhazeny tezce, rozzloucil se kamariidy udoli feky Cuyahoga. Ondy sel se vrilti opilec a tulakl NechC zvi konecng vse! Jsem mlada a mokre ctvrti a vysel. po ulici. Komu nalezel automo bil.

ienz srazku zavinil, neni zna, po dlouhcm kozovem most zelez dobfe uz alespoii jedenactS. ne zahozeni! Un nedba mne. nicnim, ktery nedaleko tayirny se mo. Jednim ze svedkxl t6to ne- nekolika minutach dovravoral sc A mne se chce zit, objimat a li-bat! On: Jsem ve chvilicce tahne. Pojednou spatnl od vycho du po most? rychle blizici se na hody byl Ul radni 0.

Kerner. 16-leta dceruska ceskeho ho-stinskeho p. J. Iloluba, Mildred, dala podnet zatceni 20-lete svo- kladni vlak. Bleskurychle pocho SEVERO-NEMECKf I.LOYD BALTIMORE BREMEN Velkg, moderni, dvousroubovg jednokajutovg parniky.

Pohodli bez pfepychu. Lahodna jidla. Viechny kajuty uprostfed lodi. Naprosta bezpecnost. Bezdratova telegrafie.

Podmofskg signily. Pfim6ren6 ceny: Druha kajuta $57.00 Tfetl $35.00 Pouze na "Main" a $33.00 Kdyz jedete navtivit stary domov Cechach, jedte pfes Baltimore. Kdyz posilate pro sv6 pfibuzn neb pfately, by pfijeli do Ame-riky Cech, kupte jim vyplacenfi listky pfes Baltimore. uplne" podrobnosti pozfidejte: A. SCHUMACHER H.

CLAUSENIUS General Agents, General Western Agents, BALTIMORE, CHICAGO, aneb jejich zastupce celych Spojenych Statech. pil celou situaci, niz se nalSzal tebe, me kufatko! Chci dati ve-skeru pfilezitost, aby svoji touhu. Zitra pocina No- Mrstihlup na silnici, vedouci 1 dedine, niz bydlil. Noc bylt pfekrasni. Vsechny hvezdy svi lily i mesic.

I mesic. Kou lil se pekne boubelaty tymze sme rem. kterym cilila i cesta Marti Vedel, ze utekem pfed vlakem bodne Stelly Culkovske cis. 2834 Taylor jiz obvinila pro mistu, kde most jest nizsi, zachra vy rok. Nuze, pro nas oba znameni tak6 novy zivot 1 Das niti se nelze a tak volil jedinou zhvvflifpi eestu zachrane od kradez.

Mildred Ilolubova sla na zvvsenou drahu, Culkovska sla za vezmi Mrstihlupa, opilce! nova. ty. hrozil mu onilec. ale mesic kutalel se hrozne smrti skok mostu tech Te chvile Martin sebou prud- ni a okna vyberciho pefacku dale, iako by se nic nestalo. Mar mftpfh 55 ston vvsokeho.

Jeste pry ji vytahla penezenky peti- ce trhl, pfi cemz hlavou narazil na telegrafni ty5. Probudil se a tin odpoutal svoje nejiste zraky drive nez jeho telo na zem dopa- dollar. Ilolubova kradez ihned od oblohy. Cestou zemi zachy dlo, pfehnal se vlak pfes misto, oei otevfel. Coz tazal se nehoz skoeil.

Delniei yardech tily vsak opet na telegrafnich a sam scbe. Ale ne. ne. Ne- tavirny praeujici byli svedky ce- telefonnich dratech, ubihajicich nnd Martinovou hlavou. Ale t6 snil! Slysel skutecne hlas sve zeny, si telefonovala tim leho toho vvjevu a spechali p.

Do chvile Mrstihlup vyvalil svoje lezal ovi na pomoc. Lezel na zemi pile oci. Zdalo se mu, ze zaslechl bezvedomi, a tudiz tak rychle, ano, tim proklatym mladencem! vsech rohatych! certil se tak- tajemny zvuk, vychazejici me deneho dratu. Jindy snad sotva jak jen bylo mozno, byl dopraven ambulanci do nemocnice sv. Ale-xe, kde pfiveden vedoml.

Tam hie ho tedy klamaji za jeho ne- by si toho povsiml, ale pfitomnosti? Nu, dobfe! Da Jim Mozek pfeplneny vsehmkymi vy pak shledano, ze ma pferazene ra- za vyuSenou, holoubkovi stfibr- i i pary, pnjimal toto narmonicKe Vaclav Kozak, 2705 SO. 10. OMAHA, NEBS. reznicky a uzentfsky erstv6bo maaa, jakoi i vSelik6 vrobky izenrski jsou vidy t6 nejlepSf jakoati. Zkuste koupiti nho jednou a zajist6, is podruh6 pHjde-te Z386.

Zboii na do domu. Ob-jednSvky moino uiiniti telefonem: Douglas 4788. nemu i holubicce zlate! meno, roztfisteny loket a nekolik lehcich poraneni. zachvivani jako neobycejny zjev kufatka! hudroval dale Mrstihlup a raznymi kroky w. V' Mrstihlup se zastavil a polohlas- soudnici soudce Colhste- ne zamudroval: "Podivne, pre mere pn torn simici.

Aie cim ra vyrovnan byl vzajemnou do-hodou soudni spor Orvilla Zaka, podivne, zfizeni, tenhle telefon! dale sel, tim rychleji hasl jeho Na jedne strane, fekneme nas 15-leteho hocha, jemuz 5. zan le- zpozorovala a dala se kriku, Cul-kvska pak utekla. Holubova Culkovska, pak utekla. Ilolubova Cul-ci na zvyseng draze ji znal ba dokonce vedel i to, jake ma Sislo telefonu a oznamil to policii. Culkovska ma.

prave spor jistym ceskym jinochem California jenz se ponekud hloubeji za-dival do jejich svudnych oei, a vy-jednava nim nyni prostfedni-ctvim pravnika Posvice nahra-du. torn vsem se detektivni serzant dovedel, a jelikoz nevedel, kde Culkovska bydli, by dome ji vyhledal a zatkl, zmocnil se ji ii-skokem. Vyvolal ji telefonem a predstavil se ji eo pravnik jejiho byvaleho pfitele a pozadal ji schuzku, pfi niz mohli by se do-hodnouti na nahrade. Culkovska svolila a ustanovila, ze bu-de eekat patek pul osme se svym pravnikem Posvicem na Center ave. a 18.

ul. ustanove-nou hodinu skutecne byla na nri-ste. Misto ocekavaneho advokata pfisel ale detektiv Ilosna. Netfe-ba lfciti, jake bylo pfekvapeni Culkovska, kdyz ji bylo ozname- vzdor i jeho odvaha. Coz mohl opravdu on Opilec a nepof ad- ve stanicce, zazvonis a decline tosmiho roku ujety byly na draze ze Zamku odpovi ti, jako by to Big Four obe ruce.

Na zaklade ny clovek neceho sve zene vyty- bvlo sousednlm pokoji dohody zaplati draha hochovi $900 kati? Staral se snad ni, nak Martin Mrstihlup dobre vedel, Nejlepsim mistem nakupovani stavebniho dfivi, jest a otci jeho $100. Zaloba znela na zaslouzila? A byl ji fadnym ze jeden dratu konci na stolku $50,000 odskodneho. Pravnik Za- manzelem? DesC vycitek snesl se 6eska dfevaPska ohrada. mladeho hrabete, jemuz patnlo na ubohou hlavu Martinovu. kuv Lustig vysvetloval soudci Col-listerovi, proc rodice zmrzaceneho nedaleke velike panstvi i dedi jen on je vsim Chicago Lumber CoM nou, niz Martin bydlil.

Jeho zena chodila nekdy vypomoci na hocha ochotni jsou od zaloby upu-stit a pfijmouti zminenou nahra- zamek. a d'as vi. prog Martin na 49tf vmnen. On sam. Kdyby se ne-opijel, zeny dbal, jiste ze nic po-dobneho by se mu stati nemohlo.

A Martina nahle pfepadla zkost Klarku a bylo mu, jako na 14. a Marey Omaha, Neb. du od drahy. Pravil, ze vyslychal 100 svedkil a vypovedi vsech hie pfi vzpomince na zenu poci- Cesti prodavaSi Vas v2dy ochotng a vzornS obslouzi. til prave teto chvili ostrou bo- nenasMral tolik latky, aby mu to lost, zarlivosti ve svem srdci.

by opravdu ji ml ztratiti. Pak- davalo nejmensi nadeji na vyhra-m soudu. Proto hledel dostati od 'Snad ze nedomyslil. li do pulnoci nestihne domova. Pameti mihl se mu mlady mysli- drahy, co se dalo a tech tisic dol- Neveda.

kolik je hodin, Mrsti vecky mladenec, jehoz nekolikra- aru iest vlastne milodarem. Zmr- no, ze je zatena. Ondy rozhodl se 29-lety kra hlup rozbehl se pfemrzlou silnici te zahledl na blizku sve chalupy. jedinou myslenkou dostihnouti 'Abv snad ten!" zastrachoval jan Antonin Moravek zoufalemu Lee-Glass-Andreosen Hardware Go. PBODAVA VE VELKfiM tlaen6, vyrib8n6 a lakovaufi plechovfi naiSini.

CInovany plech, ielezny plech a kovove zbozl. Ostnaty drat hfebiky, nozifsk6 zbozi, bicykly, stfel-u6 zbranfi, naboje a sportovne1 zboii vSeho druhu. 9th and Harney Streets. OMAHA, NEBRASKA. jeste pfed pulnoci domova a za- se.

nfipommaje si zaroveii dnesni cinu, nemuz se jiz die ruznych znamek delsi dobu pfipravoval. chraniti tak svoje rodinne stesti. zaicony hoch nalezal se soudnici behem teto procedury a budil vsech, kdoz jej videli, sympatic Sbirkou zdejsiho anglickeho listu byly mu pfed casern pofizeny u-mele ruce. narazky senkyrciny a nejakem Konecnel prod ftim zaleskla se nahlem rozruseni pfitiskl se te Odpoledne se odebral na navste- vesnick4 svetla. nekolika minutach po te vchazel jiz Martin lefonni tyci, jez plna byla podiv sveho obydli.

Spesnou cestou MAETERLINCK, BAVf ZVLASTlrtM ZPSO-BEM SVE NAVSTEVNfKY. vystfizlivel uz uplne. "Ale co bude nyniiV" sam sebe se ptal a MAOH Sl MACH. ZUBNt lekari. 3.

foscliodf. Paxtoi Rob 16. a Farnain nl't. Tel. Douglaa 108fi.

Ind. PboDe A-KWA. OMAHA, NEB. 44T' NeJIepe' zahzena zobokafsk Afaiovna ft itWo zipade. pomaolty.

Pfaci pr' tfidy, tlukoucim srdcem otevfel dvere. Jeho zena ruzova a pekna, sede- a stolu a cetla jakesi knize. Kdyz Martin vstoupil, vstala, by ho pfivitala. Ale on rozradost- mm nen, ze 31 vidi bez spoiecniKa, VZORNT? ZAVOD pohrobnicky a balsamovatek? pfedesel ji, klekl pfed ni na ko- ena a libaje jeji ruce, sliboval: OdpusC mi, odpusf, ma rozkos- Klarko Slibuji svatosvate, na Frank a Dorota Jandovi nvSn pohrobm'ci a talsamovaii 1. 1235 jii.

13. Omaha, Neb. ze se polepsim a zcela jinak zafi-dim svfij zivot, nebof citim, jak TeL Douglas 2984 mam rad. jak te mam rad. vu znamym a delsi dobu tam prodlel.

Byla vsak na Moravkovi patrna tezkomyslnost, neboC jen malo mluvil a sedel, jako by ne-cem pfemital. Nekolik minut po pate hodine vysel ze svetniee. Po chvili se vratil, ale jiz bednem stavu. Svijel se kfecovitych bo-lestech a klesl bezvladn zemi. Pfatele jeho poslali neprodlene pro lekafe, ktery shledal, ze se Moravek sebevrazednem umyslu napil karbolove" kyseliny.

Lkaf poskytl mu nutneho osetfeni, na-cez nafidil, by odvezen byl do o-kresni nemocnice. Stav Moravkiiv jest velmi vazny. Proc pokusil se sebevrazdu, neni ani jeho nej-blizsim pfatelum urcitS znamo. CLEVELAND. Pan! Jennie Vamkova, manzelka majitele reznickeho zavodu a matka dvou ditek, stara 29 let, po delsi dobu stizena jest rozrusenim civfi, na-sledkem cehoz obcas naprosto po-zbyva pameti.

Ceskym lekafem drem. Melzerem, jehoz uradovna naleza se na rohu Broadway a Ilamm lecena je od 30. kvet-na. Ka jeho rada lete odebra-la se na venek. Po zdalo se, ze jeji stav valne se zlep-sil, lee bylo to jen zdanlive, niko-liy trvail zlepsenL Ondy po po- Mlada zena vsak donulila ho, aby 'J nniinniiaiimBnutnaaaBiBixxinziBBB: stal, nacez ho polibila a rekla: 'Mai dik za tviij slib' efim mu, nebot je mi potrebi tve pro 1 pro pin) HDSL Nedomluvila.

Mar tin strhl ji ve svoji narug a polib- a uniknete studen6mu po6asi! utlumil. Doznani sladkeho ky jiho tajemstvi. Venku na je zamecke vezi bilo Nadchazel Novy Rok! Nizke okrnzni listky na mnoho mist. JACKSONVILLE, TAMPA, FLA. $62 SO MIAMI, FLA.

$72.60 ST. PETERSBURG, $62.10 NEW ORLEANS, LA. $41.00 HAVANA $87.00 Cesty na Panamn, Zipadni Indii a stfedozemni mofe. do mimho let. Pn Jo.

aor. rSrlis. Mlrti. pite: lnjl Vim fa Si bnrh yt nynl pine wirm. lek lnrii Psn C.

A. BonJ, HavrwM. la-pifc: -VtWU jte mjho vAoarntn." Mini Imk pnrtobnc Anpii td kteK mmirnM. It mii lek je eadobro padnocairc IjMtO. Lodni listky do vsecn boca trei.

16-4 THE NORTHWESTERN LINE, 1401-03 Faroam St, Omaha, Nebraska. ledni panf Vanikova odjela pon-licnf karoo do stredn mesta. Tam opnstila karn a bloudila bez urci-teho cfle. Chodila sem tam jako ve snaeh, jako by byla namesic-nicf- Nebohe vslml si zpravodaj. Shledar, ze nf neni Feci, prohle-dal mosnickn, jiz mela pani na nice, nalezl ni pfedpi vyhoto-veny drem.

Melzertm. Zpravodaj L6k poslu zdarma Trp4t-li Vy. VI pfitel eb jHbxiif Inoio krncaoa aennri. Anpiii m. ItVite taH.

tr. mimi mmtmfi- Vai alana adma a Imeao r- Maeterlinck, proslul belgicky filosof-basnik-dramatik ma veli-kon zalibu pro rohovinl a takove jeho hosti, kteM maji podob-nou naklonnost, vyzve ku zmefeni sil onom obonu Na tomto o-brazkn jest jeho ouperem O. "Ward Price, londynsk novinaf a Maeterlinck jesS na prare strane- Fotografie tato vzaU byla za-hradach jeho domova. pmii ire a )a Vam pola wlkoa laher BWtmobdiTBBodacBo leka. Ptfte inky ihacd.

Dr. r. E. Ctaa. Dt- (1 Km Gr.

Maw.

Get access to Newspapers.com

  • The largest online newspaper archive
  • 300+ newspapers from the 1700's - 2000's
  • Millions of additional pages added every month

About Kansasky Pokrok Archive

Pages Available:
6,056
Years Available:
1910-1920